Vejetaryen Beslenmeye Destek

Et ürünleri üzerindeki tartışmalar ve bu ürünlerin yol açtığı son dönem hastalıklara bağlı olarak gittikçe daha çok insan vejetaryen beslenme yolunu seçiyor. Araştırmalar dengeli bir vejetaryen beslenmenin düşük kolesterol seviyesi, sağlıklı böbrek ve karaciğer fonksiyonları sağladığını gösteriyor. Kanıtlara göre vejetaryen beslenenler, et tüketenlere göre daha az kansere yakalanıyor ve bu sonuç çok çeşitli kanser türleri için geçerli. Özellikle göğüs ve barsak kanseri üzerindeki çalışmalar bu türlere vejetaryen beslenenlerin dikkat çekici oranda az yakalandığını gösteriyor.

Vejetaryen beslenmede önemli olan husus herhangi bir temel vitamin veya mineralin eksikliğine karşı dikkatli olmaktır. Özellikle B12 vitamini kaynağı et ürünleri olduğu için B12 eksikliği vejetaryen beslenenler için risk olabilir. Ancak bu durumda da dengeli bir beslenmeyle beraber bir multivitamin veya chlorella, spirulina gibi protein/vitamin/mineral desteği kullanmak tüm riskleri ortadan kaldırabilir. Özellikle Chlorella ve Spirulina gibi takviyeler protein eksikliği gibi bir riski de önlerler. Günlük protein ihtiyacımız ortalama olarak erkeklerde 60-70 gr., kadınlarda ise 45-50 gr. arası değişebilir. Ancak günümüzde tipik batılı beslenme tarzı ihtiyaç duyulanın iki katından fazla protein içeriyor. Protein et ve balık dışında tam buğday, baklagiller, süt, çeşitli meyve ve sebzelerden de alınabilir.

Vitamin firmaları, vejetaryen beslenenler için besin takviyelerinin yanında pek çok ürününü  kapsüllerde piyasaya sunuyor. Bbitkisel kaynaklardan elde edilen kapsüllerin alışılmış hayvansal kaynaklı jelatin kapsüllere göre bazı avantajları;

  • Koruyucu içermemesi
  • Çözülme: Farklı laboratuarlarda yapılan çözülme testleri bu kapsüllerin jelatin kapsüllerle vücut ısısında aynı çözülme değerlerine sahip olduğunu gösterdi. Ancak pek çok insan takviyelerini soğuk suyla alabiliyor, bu durumda çözülme oranı ısı değişimlerine bağlı olmayan bitkisel kapsüller büyük avantaj sağlıyor.
  • Nem: Bitkisel kapsüller, jelatin kapsüllere oranla üçte bir az nem içeriyor ve daha esnek yapılı. Bu da nem ve ısı değişimlerine daha dayanıklı olmasını sağlıyor.