Vejeteryan Beslenme Nasil Olur?

vejeteryan beslenme
Vejeteryan tarzı beslenmenin değeri uygulanan diyete göre değişkenlik gösterir. Sadece et ürünlerinin yenmediği, bitkisel besinlerle beraber süt ve yumurtanın içeriğinde bulunduğu Lakto- ovavejeteryan beslenme genelde yeterli ve dengelidir. Ama yeni doğum yapanlar, çocuklar ve gençler yani kısaca demir ihtiyacı yoğun olan gruplarda yetersiz kalabilir. Bitkisel besinlerde de demir bulunmasına rağmen vücut için çok yararlı ve yeterli olduğu söylenemez. Bunun yanında eğer bitkisel besinlerden oluşan yemekle birlikte portakal, domates gibi C vitamini açısından zengin besinler yenirse ve sebzelerin hazırlanması, pişirilmesi aşamalarında C ve diğer vitamin kayıpları en aza indirilirse bu tür diyet yeterli hale gelecektir.

Vegan tarzı beslenme ise tüm bu saydığımız sebeplerden artı olarak büyüme, gelişme, kan hücresinin yapımı için çok önemli olan B12 vitamini açısından yetersizdir. Uzun süre vegan tarzı beslenenlerin çoğunda bu vitaminin eksikliği sıkça gözlenir.

Vejeteryan diyeti lakto-ovavejeteryan tarzında olduğunda ve besinler doğru kullanılırsa yeterli ve yararlıdır. Tansiyon seviyesinden, kolestrole, damar sertliğinden diabete kadar birçok rahatsızlık için ideal bir beslenme türü bile denebilir.