Bostan Patlıcanlı-Kabaklı Börek

Bostan Patlıcanlı-Kabaklı Börek Tarifi

1 bardak krema
1 bardak rendelenmiş eski kaşar
1 bardak süt
1 diş sarmısak
1/2 bardak zeytinyağı
2 bostan patlıcanı
2 büyük soğan
2 tatlı kaşığı taze kekik yaprağı, ince kıyılmış
2 yaprak taze adaçayı, ince kıyılmış
2 yemek kaşığı tereyağı
3 büyük yumurta
3 kabak
3 yemek kaşığı un
5 kırmızı dolmalık biber
750 g domates, soyulmuş, küp doğranmış

Soğanı uç kısımlarından yarıya bölüp ince ince dilimleyin. Sarmısağı ince kıyın. Kalın dipli küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz ile soğanları tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte yaklaşık 15 dakika arada karıştırarak pişirin. Sarmısağı ekleyin, devamlı karıştırarak tenceredeki tüm soğan suyu buharlaşana kadar pişirin. Domates, adaçayı ve kekiği ekleyin, arada karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Tuz biber ekin, soğumaya bırakın. Fırın 220º C'ye ısıtın. Kalan zeytinyağının bir kısmı ile 2 fırın kabını yağlayın.

Patlıcanları 1 cm kalınlığında dilimleyin, tek kat olarak fırın kaplarına döşeyin. Patlıcanların üstünü kalan yağın bir kısmı ile yağlayın, fırının üst iki rafında patlıcanları yaklaşık 20 dakika fırınlayın.(10. dakikadan sonra tepsilerin yerini değiştirin.) Patlıcanı 5 dakika soğutun, kağıt peçetelerin üzerine alıp yağlarının süzülmesini bekleyin.

Kabakları uzunlamasına 1 cm kalınlığında dilimleyin, patlıcanlarla aynı şekilde yaklaşık 25 dakika fırınlayın, 5 dakika soğutup kağıt havlu üstüne alın.

Biberleri uzunlamasına dörde bölün, çekirdek ve sap kısımlarını temizleyin. Kabuk kısımları üstte kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine alın, üstlerini biraz yağlayın, yaklaşık 20 dakika fırınlayın.Soğutup kağıt havlu üstüne alın.

Kalın dipli küçük bir tencerede teryağını eritip, unu ekleyin, devamlı karıştırarak kısık ateşte üç dakika pişirin. Süt ve kremayı karıştırarak katın, devamlı çırparak kaynatın. Kaynadıktan sonra arada karıştırarak 2 dakika daha pişirin. Tencereyi ateşten alıp 5 dakika soğutun. Yumurtalar, peynirin yarısı, tuz ve biberi çırparak ekleyin.

Fırın 200º C'ye ısıtın. 30x20cm fırın kabını yağlayın. Patlıcanın yarısını düzgün bir kat oluşturucuk şekilde tepsiye dizin, tuz biber ekin. Domates sosunun yarısını patlıcanın üzerine gezdirin, sütlü karışımın üçte birini düzgünce yayın. Kabağın yarısını sütlü karışımın üzerine yayın. Kırmızı biberin yarısını kabağın üzerine dizin. Tekrar aynı sırayla ve sütlü karışımın kalanını böreğin üstü için ayırarak dizmeye devam edin. Böreğin üstüne ayırdığınız karışımı gezdirin, kalan peyniri serpin. Fırının orta bölmesinde böreğin üstü hafifçe esmerleşene kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Servis etmeden önce 5-10 dakika bekletin.

8 kişilik