Tofu

tofu
Tofu, soya fasulyesi ve suyla yapılan bir gıdadır. Protein değeri kendisiyle aynı ağırlıktaki tüm besinlerden daha yüksek olduğu için vejetaryen beslenmede sıklıkla kullanılır. Tadı lezzetli olmadığı için soslarla tadını artırmanız gerekir.

Buzdolabında 3 gün boyunca saklayabilirsiniz.


Malzemeler:

2 limonun suyu
200 g soya fasulyesi
275 g tofu için
Tofunun Yapılışı:

Fasulyeleri geniş bir kaba alın. Üstünü suyla doldurup serin bir yerde bir gece bekletin (sıcak bir yerde bekletirseniz fasulyeler mayalanır).

Fasulyeleri süzüp temiz suyla yıkayın. Kendi hacmi kadar suyla birlikte mutfak robotundan geçirin. Krema halini alan bu karışıma "go" adı verilir.

Büyük bir tencerede 6 bardak suyu kaynatın. Su kaynayınca sıvılaştırılmış fasulyeyi ekleyip tekrar kaynamasını bekleyin.

Karışım kaynayıp kabarınca üstüne elinizle soğuk su serpin. Soğuk su kaynamayı durdurup karışımı çökeltir.

Kabardığı zaman soğuk su serpip çökeltme işlemini 3 kez tekrarlayın. Arada sırada karıştırın. Bu adımlar, fasulye kabuğundaki toksinleri öldürdüğü için çok önemlidir.

Temiz bir kabın içine bir süzgeç, süzgeçin içine de pamuklu bir bez yerleştirin. Karışımı süzün. Pamuklu bezin üstünde kalan kırıntı "okara", süzülen sıvı ise "soya sütü"dür.

Soya sütünü temiz bir tencerede tekrar kaynatın. Temiz ve büyük bir kaba aktarın.

Limon suyunu ekleyip karıştırın. Sütün topaklanması gerekir. Topaklanmazsa tekrar kaynatın. Limon suyu ekleyip karıştırın.

Çok ince bir süzgeçle topakların üstüne bastırıp, alabildiğiniz tüm sıvıyı bir kepçeyle alıp atın.

Pamuklu bez örtülmüş bir süzgeçin içine fazla zedelemeden topakları boşaltıp suyunun süzülmesini bekleyin. Böylece "yumuşak tofu" hazırlamış olursunuz.

Daha sert bir tofu yapmak isterseniz, tofuyu pamuklu bezle sarıp süzgeçin içine koyun. Üstüne ağırlık koyarak tüm suyunun süzülmesini bekleyin. Ağırlık fazlalaşıp beklettiğiniz süre uzadıkça, daha sert tofu yapmış olursunuz.