mercimek köftesi |
½ tatlı kaşığı karabiber
1 demet maydanoz
1 su bardağı bulgur (köftelik)
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 ½ su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
2/3 su bardağı zeytinyağı
3 soğan
3 yemek kaşığı salça
6-8 dal taze nane
8 küçük yeşil soğan
Mercimeği yıkayın, 2 ½ su bardağı su ile ezilinceye değin, yaklaşık 20 dakika pişirin. Bulguru ekleyip, karıştırın, kapağı kapatın, 15 dakika bekletin. Soğanı soyup, yıkayın, ince ince doğrayın, 2 yemek kaşığını ayırın, kalanı yağla birlikte başka bir tencereye koyun, kapağı kapatın, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 10 dakika öldürün. maydanoz, nane ve yeşil soğanı yıkayın, ayıklayın, maydanozun 3-4 dalını üzerini süslemek için ayırın, kalanını ve diğer sebzeleri ince ince kıyın. Salçayı, soğan-yağ karışımına ekleyin, birkaç kez çevirip, ocaktan alın, ayrılan soğan, sebzeler, tuz ve baharatla birlikte mercimeğe ekleyin, iyice yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve avuçta sıkarak köfteler yapın, servis tabağına yerleştirip, üzerini maydanoz yapraklarıyla süsleyin.